Odysseuslaan 4, 5631 JM, Eindhoven

Carrièreswitch: wat houdt je tegen?

Weer een jaar voorbij en je merkt aan jezelf dat de onvrede over je werk steeds meer toeneemt. Je merkt dat je vermoeid thuis komt na een werkdag, je bent sneller prikkelbaar en je wordt niet meer gelukkig van je werk. Tijd gaat aan je voorbij en ondanks je geen plezier meer uit je werkt haalt, blijft de situatie toch zoals hij is. Hoe komt dat? En beter nog, wat kun je er aan doen? Wat houdt je tegen om een carrièreswitch te maken?

Hoe komt het dat je blijft hangen in een situatie die je niet gelukkig maakt?

De kans is groot dat bij jou de interne criticus de overhand heeft in jouw gedachten. Het doel van jouw interne criticus is om jou te beschermen. Jouw interne criticus is er van overtuigd dat de situatie waarin je nu zit veiliger is dan een carrièreswitch. Hij wilt jou in jouw comfortzone houden, want het is eng om een nieuwe stap te zetten doordat hij dan het gevoel heeft dat hij minder controle heeft. Maar ben er bewust van dat jouw interne criticus er is om jou veilig te houden, niet om jou gelukkig te maken. Hij scant continue of er gevaar is en gaat uit van angst, waardoor je tot stilstand komt en jij dus blijft in de situatie waarin je nu zit.

Hoe herken je de interne criticus?

Je interne criticus herken je doordat hij jou vertelt waarom je iets niet moet doen en waarom iets niet een goede beslissing voor jou is. Het zijn overtuigingen die ervoor zorgen dat jouw situatie niet veranderd. Voorbeelden van deze overtuigingen zijn:

  • Het is te laat voor mij. Ik heb toch geen kans op een nieuwe baan. Ik kan een carrièreswitch maar beter opgeven.
  • Loopbaanbegeleiding werkt niet bij mij. Ik probeer het maar niet anders raak ik alleen maar teleurgesteld.
  • Loopbaanbegeleiding werkt wel bij anderen maar mijn verhaal is anders, want……
  • Wat als loopbaancoaching bij mij niet werkt?
  • Kan ik na een carrièreswitch nog wel mijn vaste lasten betalen?
  • Wat nou als ik het na een carrièreswitch ook daar niet naar mijn zin heb?

Heb jij deze gedachten? Dan wil ik je dit meegeven: kom in actie. Of het nou loopbaanbegeleiding is of dat je zelfstandig onderzoek gaat doen naar een oplossing voor de situatie, je haalt er altijd iets uit. Laat je niet verlammen door je interne criticus.

Ik moet dus niet luisteren naar mijn interne criticus?

Het antwoord is nee. Het is niet zo dat je interne criticus alleen maar irreële gedachten zijn. Maar het is aan jou om de situatie van beide kanten te bekijken. Want wat gebeurd er als je blijft hangen in de situatie waarin je nu zit? Je bent vaker chagrijnig, je houdt minder energie over voor leuke dingen, je bent minder vrolijk naar je omgeving toe, misschien krijg je fysieke klachten en als de situatie lang genoeg aanhoudt kan het zelfs leiden tot een burn out of een bore out. Ook deze kant is belangrijk om te belichten. Dus aan jou nu de vraag. Welke keuzes heb jij afgelopen tijd gemaakt? En heb je beide kanten belicht? Lees ook dit artikel om inzichtelijk te krijgen welke keuzes je hebt.

Eén ding is zeker, zoals Albert Einstein mooi heeft verwoord: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.