Odysseuslaan 4, 5631 JM, Eindhoven

Dé manier om weer regie te krijgen op jouw loopbaan

Na het lezen van dit artikel zal je zien dat je meer controle en regie hebt op je loopbaan en ontwikkeling dan je wellicht denkt. Sterker nog, je huidige gedrag en overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je juist de regie op dit moment bent verloren. Hoe zorg je er voor dat je weer aan het stuur komt te staan in je loopbaan? Dat lees je in deze blog.

Het loopt anders in je loopbaan dan verwacht

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet lekker in je vel zit op je werk. Het kan zijn dat je baan te hoog gegrepen is of dat je juist niet wordt uitgedaagd. Het kan ook zijn dat de stijl van leidinggeven die wordt gehanteerd binnen jouw organisatie niet bij jou past. Zo kunnen er nog velen anderen redenen zijn waardoor je momenteel niet met een prettig gevoel naar je werk gaat. Ook ik heb ooit in een werksituatie gezeten waarin ik me niet prettig voelde. De functie sloot niet aan bij mijn interesses en kwaliteiten en ik kwam niet zo goed uit de verf als hoe ik dat graag wilde. Het was een lastige periode waarin ik het lang heb ontkend. Met moeite heb ik uiteindelijk toegegeven dat dit mijn realiteit was.

Wat is jouw realiteit in je huidige loopbaan?

Stap één om weer grip te krijgen op jouw loopbaan is om te erkennen wat de feiten zijn. Je maakt het niet groter of kleiner dan het is. Je maakt duidelijk voor jezelf wat er aan de hand is, in mijn geval was het: mijn functie sluit niet aan bij mijn interesses en kwaliteiten. De realiteit hoeft niet leuk te zijn en je mag negatieve emoties ervaren, maar door het toe te geven en er verantwoordelijkheid voor te nemen kun je de situatie veranderen. Je stopt met vechten tegen de gedachte dat het eigenlijk niet zo had mogen zijn.

Creëer keuzevrijheid in je loopbaan

Oke, je weet nu wat het pijnpunt is in je loopbaan, wat nu? Als ik kijk naar mijn eigen situatie had ik al langere tijd in de gaten dat de functie niet aansloot bij mij als persoon. Maar doordat ik al langere tijd in dezelfde situatie zat had ik het plaatje niet meer helder. Ik had het idee dat ik geen kant op kon en geen keuze had. Wellicht dat jij dit ook herkend? Wat ik je hierin wil mee geven is dat zodra jij je perspectief veranderd, je ook meer keuze vrijheid zal ervaren. Welke keuzes heb je? Het komt erop neer dat je drie mogelijkheden hebt:

1. Kun je de situatie veranderen zodat je wel weer met een goed gevoel naar je werk kunt gaan? Ja? Doe het!
2. Kun je de situatie niet veranderen? Stel jezelf dan de vraag of je bereid bent om de situatie te accepteren zoals hij is. Kun je dit en wil je dit ook? Doe dit dan.
3. Kun je de situatie niet veranderen en niet accepteren? Dan kun je weer de regie terugkrijgen door het besluit te nemen om weg te gaan. Dit klinkt misschien rigoureus en misschien dat je interne criticus nu weer de overhand krijgt in jouw gedachten, maar je voorkomt dat je in een situatie blijft zitten die niet goed en wenselijk voor je is. Terugkijkend naar mijn eigen situatie was dit voor mij uiteindelijk de beste beslissing om te maken. Het was spannend en onzeker maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Waarom is eigen regie op je loopbaan belangrijk?

Door bovenstaande stappen te volgen, krijg je weer regie over je eigen gedrag en kies je ervoor zelf verantwoordelijkheid te nemen. Je krijgt weer de controle over hoe je eigen emoties positief kunt beïnvloeden in plaats van dat je een situatie of een ander laat bepalen over hoe jij je voelt. De regie geef je niet langer meer uit handen en je kunt de regie terugpakken. Controle over het gedrag van anderen heb je namelijk niet, maar wel op het gedrag van jezelf.

Wanneer loopbaancoaching?

Het kan zijn dat je het lastig vindt om inzichtelijk te krijgen wat jouw realiteit is of dat je het lastig vindt om te bepalen wat voor jou een goede keuze is. Je loopt vast. Onze loopbaanadviseurs kunnen jou hierbij helpen. Door middel van een vragenlijst die we jou van tevoren laten invullen, maken we in één opslag visueel inzichtelijk wat jouw realiteit is. Aan de hand hiervan zullen we samen met jou de keuzemogelijkheden doorlopen en een prioriteitenplan opstellen. Dit zorgt er vervolgens voor dat jij weer regie krijgt op jouw loopbaan en weer met een fijn gevoel naar je werk kunt gaan.

Voorkom een neerwaartse spiraal

Het laatste wat ik je graag wil meegeven: Wacht nou niet te lang met het aanpakken en erkennen van jouw realiteit. Hoe eerder je het doet, hoe eerder je er iets aan kunt doen waardoor je weer lekker in je vel komt te zitten. Blijf je er te lang in zitten? Dan kan het er voor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal raakt, wat zelfs kan leiden tot (langdurig) verzuim. Schakel op tijd hulp in als je deze nodig hebt. Je kunt altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek (klik hier). Uiteindelijk ben jij de regisseur van je eigen leven!

Geschreven door: Dionne Pillaerds (Loopbaanadviseur)
Zie hier ons hele team!