Jouw partner in loopbaanontwikkeling

Tweede spoortraject

Het tweede spoor is de weg naar een nieuwe toekomst, waar kansen en groei centraal staan

Bij Qudo Werkt begrijpen we dat het soms nodig is om medewerkers opnieuw richting werk te begeleiden, wanneer hun oorspronkelijke functie niet meer haalbaar is door ziekte of andere omstandigheden. In zulke gevallen zetten wij onze expertise in voor 2e spoor re-integratie. We richten ons op de mogelijkheden van de medewerker en ontwikkelen een plan op maat, zodat hij of zij met vertrouwen kan terugkeren in een andere functie of werkomgeving.

Wat maakt onze aanpak uniek?

Maatwerk

Begeleiding afgestemd op persoonlijke behoeften en ambities.

Expertise

Jarenlange ervaring in diverse sectoren zoals zorg, onderwijs en overheid.

Resultaatgericht

Praktische inzichten die direct toepasbaar zijn in het werkveld.

6 maanden

Dit traject ondersteunt medewerkers die tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt zijn bij het vinden van ander passend werk.
  • €3.750
  • 2 á 3 gesprekken per maand
  • Extra begeleiding voor maar €275 p/m

Geef jouw medewerkers een krachtige nieuwe start

Begeleiding door een ervaren coach

die medewerkers helpt bij het vinden van een passende werkplek buiten de organisatie.

Persoonlijke coaching en motivatie

om de medewerker naar werk te begeleiden en weer vertrouwen in hun werkcapaciteiten te geven.

Op maat gemaakte re-integratieplannen

die helpen om te voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter en de vereisten van het UWV.

Actieve begeleiding naar een nieuwe functie

met focus op het vinden van passend werk en een duurzame werkhervatting.

Geen antwoord op jouw vraag?

Neem contact op

Waarom Qudo Werkt?

Ons team

Expertise

Met jarenlange ervaring in re-integratie en werkhervatting bieden wij effectieve, op maat gemaakte oplossingen. Onze coaches blijven up-to-date met de nieuwste wet- en regelgeving en maken gebruik van moderne tools zoals LDC voor beroepenonderzoek. Zo helpen we medewerkers met vertrouwen een nieuwe stap te zetten.

Persoonlijke begeleiding

Bij ons staat de medewerker centraal. We luisteren, begrijpen en bieden begeleiding die aansluit op persoonlijke wensen en behoeften. Of het nu gaat om rouwverwerking of professionele ontwikkeling, wij creëren een veilige omgeving voor groei en duurzame re-integratie.

Zorgvuldigheid

Wij werken binnen de kaders van wet- en regelgeving, met oog voor detail. Elk traject wordt zorgvuldig opgezet om duurzame re-integratie te garanderen.

Vertrouwen

Open, eerlijke en transparante communicatie is ons uitgangspunt. Wij bouwen aan vertrouwen tussen werkgever en medewerker voor een succesvol traject.

Afspraak maken? Zo geregeld

FAQ

Tweede spoor re-integratie is bedoeld voor medewerkers die na ziekte niet kunnen terugkeren naar hun eigen functie, maar wel in een andere functie kunnen werken. Het tweede spoor moet uiterlijk 6 weken na de eerstejaarsevaluatie opgestart worden, als er geen herstel of substantiële vooruitgang is binnen deze periode.

Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet je als werkgever actief meewerken aan de re-integratie van een zieke medewerker. Dit houdt in dat je samen met de medewerker een re-integratieplan opstelt en, als herstel in de eigen functie niet mogelijk is, een tweede spoor traject start om een passende functie buiten de organisatie te vinden. Je dient binnen de wettelijke termijnen te handelen en het re-integratieproces zorgvuldig uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat dit volledig conform de UWV-richtlijnen gebeurt en om loonsancties in spoor 2 te voorkomen, is het raadzaam om een gespecialiseerd bureau, zoals Qudo Werkt, in te schakelen. Qudo Werkt zorgt voor een zorgvuldig opgebouwd rapport en een gedegen uitvoering van het proces, zodat jij de verplichtingen correct naleeft.

Een medewerker heeft de verplichting om actief mee te werken aan het tweede spoor re-integratieproces. Dit houdt in dat zij passend werk moeten accepteren (indien beschikbaar) en actief op zoek moeten gaan naar geschikte functies, zowel binnen als buiten de organisatie. Daarnaast moeten medewerkers meewerken aan het volgen van opleidingen of trainingen die hen helpen bij het vinden van passend werk. Ze dienen ook afspraken te maken en na te komen met betrekking tot het re-integratieproces, zoals het deelnemen aan gesprekken en het inzetten van hun netwerk.

De duur van een tweede spoor traject hangt af van de situatie van de medewerker, maar gemiddeld duurt het tussen de 6 en 12 maanden. Het traject stopt wanneer de medewerker een (andere) passende functie heeft gevonden en weer volledig kan participeren op de arbeidsmarkt, of wanneer de 104 weken ziekte zijn bereikt.

Het traject wordt als succesvol beschouwd wanneer we, ondanks ziekte of arbeidsongeschiktheid, aan alle re-integratieverplichtingen hebben voldaan. Dit kan betekenen dat de medewerker weer passend werk heeft gevonden, of wanneer het recht op een WIA-uitkering is vastgesteld en we aan alle re-integratievereisten hebben gewerkt.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Vraag het hieronder!

Afspraaktool laden